Hur känner man igen bältrosutslag?

Utslagen vid bältros ser ofta mycket typiska ut med vätskefyllda blåsor på rodnad hud. Utslagen förekommer nästan alltid bara på ena sidan av kroppen och då i samma område som man tidigare har haft ont.

Bältros orsakas av att vilande vattkoppsvirus (varicella zoster) återaktiveras. Det sprider sig då längs en nervbana. Det är därför bältros oftast ser ut som ett band eller bälte av blåsor eller rodnad – vilket också gett sjukdomen dess namn. 

Det vanligaste är att bältros uppkommer på ett område på överkroppen, men utslagen kan uppkomma var som helst på kroppen.
Ibland drabbar sjukdomen ögat, som då kan bli rött, känsligt för ljus och kännas torrt. Misstänker man att man fått bältros i närheten av ögat är det viktigt att snabbt söka vård!

Vanligen torkar blåsorna in, och skorporna faller av, inom två till fyra veckor. Då brukar även smärtan ge med sig. Men ibland kan bältros orsaka nervskador och smärtan sitter då i även efter det att blåsorna läkt ut.

Om du misstänker att du har bältros kan det vara klokt att låta en läkare titta på utslagen. Läs mer om behandling av bältros.